Vi har alle haft oplevelsen. Du kører igennem et smukt landskab, du stopper op på et naturskønt sted, og tager et billede, for at være sikker på at fange storheden i hvad du ser.
Du kommer hjem, ser billederne på computeren, og finder ud af at de er flade og kedelige. Alle elementer, der tryllebandt dig på stedet er tilstede, men ikke den følelse du havde. Hvorfor ikke?
Når vi ser på et landskab
Når vi ser på et landskab, kigger vores øjne ud over det, og fokuserer selektivt på de elementer, som vi finder tiltalende. Vores øjne og hjerne har en unik evne til at ignorere alle detaljer i landskabet, på nær dem der er mest dragende. Kameraer, objektiver og sensorer kan ikke gøre det samme.
De har brug for lidt hjælp.
Tag dig tid til at udforske. En del af glæden ved landskabsfotografering er, at være ude i naturen. Gå rundt og få en fornemmelse af stedet. Det vil tage tid og tålmodighed, at opdage den bedste måde at vise, hvad der gør det stedet unikt.
Se en liste med dygtige bryllupsfotografer
Tag afsted før solopgang og bliv til efter solnedgang
Tag afsted før solopgang og bliv til efter solnedgang, for at få det bedste lys. Brug det hårde lys omkring middagstid til at spejde efter gode steder, eller prøv at lege lidt med hårde skygger i dine billeder.
Knib øjnene sammen, så alt bliver sløret. Du vil have nemmere, ved at se former og farver i landskabet.
Simple is better. Placer dig sådan at du kun får det med i billedet, som rent faktisk er interessant. Simple kompositioner er ofte de bedste.
Vær forsigtig med, hvad du har i forgrunden af billedet
Vær forsigtig med, hvad du har i forgrunden af billedet. Du behøver ikke, have forgrundselementer til at aflede opmærksomheden fra, hvad det er dit billede egentlig handler om.
Hvis du opholder dig flere dage på det samme sted, så kig på vejrudsigten og tag ud når vejret er bedst. Eller værst for den sags skyld. Blæst, regn, tåge, tordenvejr. Det hele kan bruges, bortset fra en skyfri himmel. En skyfri himmel gør som regel billedet lidt småkedeligt og udramatisk at kigge på.
Hvis du har en ven med på fototur, så vær ikke bange for at bruge personen i dit billede. Det kan aktivt hjælpe med at give en fornemmelse af, hvor stort stedet er. Hvis du er alene, så brug en timer og brug dig selv i billedet.
Når du laver langtidseksponeringer
Når du laver langtidseksponeringer, så sørg for at kamera og stativ står så stabilt så muligt. Brug en timer eller en fjernbetjening. Brug mirror-lockup og slå billedstabilisering fra. Ingen gider se på rystede landskabsbilleder.
Lensflares kan være et problem med vidvinkel objektiver. Brug din hånd eller et stykke pap, til at skærme objektivet fra solen, men sørg for at holde skærmen ude af billedet.
Lær dig selv, hvordan lysets retning påvirker fornemmelsen og udseendet af dine billeder
Lær dig selv, hvordan lysets retning påvirker fornemmelsen og udseendet af dine billeder. Prøv at finde et træ eller lignende. Tag et billede af træet fra alle sider. Med solen i ryggen, med solen foran dig, og med solen fra siden. Lysets retning kan gøre en meget stor forskel i dit endelige billede.
Der findes ikke dårligt vejr! Kun forkert påklædning. Vand i dit udstyr er et no-go. Så hvis du ikke ejer et top professionelt vejrforsejlet kamera, så tag en klar plasticpose og træk den over kameraet. Prik et hul foran, så den ikke dækker det forreste glas på dit objektiv. Hold eventuelt en paraply over kameraet. Og tag selv noget regntøj på. Vådt tøj er ikke fedt, især ikke hvis du har en lang gåtur hjem.
Brug ting i landskabet til at indramme det du vil have fokus på i billedet. Det kan f.eks. være træer eller buske.
Vær aldrig tilfreds, med det første du ser i søgeren! Flyt dig rundt, læg dig ned eller find en helt anden vinkel.
Læs mere her: